Researchers Database

Ogawa Masahiro

  • Faculty of Agriculture
  • Department of Applied Biological Science
  • Professor
Last Updated :2025/04/24

Researcher Information

Degree

  • PhD(Sophia Univeristy)

J-Global ID

Research Interests

  • food gels   polyphenol   texture   olive   collagen   food proteins   rare sugar   

Research Areas

  • Life sciences / Food sciences

Academic & Professional Experience

  • 2009/04  Kagawa UniversityFaculty of AgricultureProfessor
  • 2004/10 - 2009/03  Kagawa UniversityFaculty of AgricultureAssociate Professor
  • 2003/10 - 2004/08  University of GuelphOntario Agriculture CollageResearch Associate
  • 2002/04 - 2003/10  Louisiana State UniversityAgriculture CenterPostdoctoral fellow
  • 1996/04 - 2002/02  University of British ColumbiaFaculty of Agricultural SciencesPostdoctoral fellow
  • 1995/04 - 1996/03  Sophia UniversityFaculty of Science and TechnologyResearch associate

Education

  • 1993/04 - 1995/03  Sophia University Graduate School  Science and Technology  Chemistry
  • 1991/04 - 1993/03  Sophia University Graduate Schooll  Science and Technology  化学専攻 博士前期課程 修了
  • 1987/04 - 1991/03  Sophia University  Science and Technology  Department of Chemistry

Association Memberships

  • 日本食品化学学会   日本水産学会   日本農芸化学会   国際希少糖学会   日本食品科学工学会   The Japanese Society For Foood Science and Technology   The Japanese Society of Fisheries Science   International Society of Rare Sugars   Japan Association of Food Preservation Scientists   

Published Papers

Books etc

  • 食品コロイド・ゲルの構造・物性とおいしさの科学
    山野 善正 (Contributor第2編 第1章 第2節 糖類とポリフェノール類を用いたタンパク質ゲル状食品の物性制御)赤澤隆志; 小川雅廣 エヌ・ティー・エス 2024/02 9784860438562 420p 10
  • タンパク質のおいしさ科学 : 機能・性質から味・テクスチャー、各種肉類、調理・加工食品まで
    小川雅廣; 赤澤隆志 (Contributor第3 章 タンパク質の構造とテクスチャー 第1 節 動物性タンパク質)エヌ・ティー・エス 2022/08 9784860437923 2, 6, 361, 10p, 図版10p
  • 農学入門 ― 食料・生命・環境科学の魅力 ―
    養賢堂 2013 9784842505190
  • 進化する食品テクスチャー研究
    ㈱エヌ・ティー・エス 2011 9784860433871
  • 酵素利用技術体系
    (株) エヌ・ティー・エス 2010 9784860432713

Conference Activities & Talks

  • Sweet Innovations: How Rare Sugars Enhance Food Quality and Shelf Life  [Invited]
    Masahiro Ogawa; Saranta Sawettanun
    Symposium on Food and Agro-biodiversity (ISFA) 2024  2024/10  Diponegoro University, Indonesia  ISFA(triennial international symposium organized by Diponegoro University and Indonesian Food Technologists)
  • Thermal behavior of salt-soluble proteins recovered from cricket muscle  [Not invited]
    Takeru Fujita; Toya Ishii; Masahiro Ogawa
    The 3rd Trilateral Symposium on Sustainability  2024/08  Chaing Mai, Thailand  Chiang Mai University
  • Effect of the rare sugar D-allulose on the texture properties of sourdough bread  [Not invited]
    Haoto Kawabe; Saranta Sawettanun; Masahiro Ogawa
    The 3rd Trilateral Symposium on Sustainability  2024/08  Chiang Mai, Thailand  Chiang Mai University
  • The suppression effect of rare sugar D-allulose on starch retrogradation  [Not invited]
    Alexandra Obenewaa Kwakye; Kazuhiro Fukada; Toya Ishii; Masahiro Ogawa
    日本農芸化学会 中四国支部第68回講演会(例会)  2024/06  香川大学農学部  日本農芸化学会 中四国支部
     
    Rare sugar D-allulose (Alu) has been found to reduce retrogradation in glutinous rice flour (GR) gel. In our previous work, we discovered that Alu reduced the retrogradation of normal rice starch (NR) pastes, not that of other starch pastes such as corn (C) and potato (P). GR and NR have lower amylose/amylopectin ratio than C and P starches. Retrogradation of starch gels occurs due to recrystallization of starch chains; leading to stronger hydrogen bonds and harder gels during storage. In this study, we compared the hardening rate of low amylose/amylopectin ratio starch gels (pure corn amylopectin – CAP and GR) stored at 4 °C for 7 days with that of high amylose/amylopectin ratio starch (C) gel. The results showed that Alu suppressed the hardness of CAP and GR gels but not C gel on day 7 of storage. FTIR results showed that this was possibly due to a reduction in the intermolecular hydrogen bonds of CAP and GR in the presence of Alu, whereas it increased in C gels. The results suggest that Alu may show unique retrogradation suppression effects only for amylopectin-rich starch, and the coexistence of a large amount of amylose might quench the effects.
  • コオロギの筋肉から回収した塩溶性タンパク質の熱的挙動  [Not invited]
    藤田 武; 石井統也; 小川雅廣
    日本農芸化学会中四国支部第67 回講演会(例会)  2024/01  米子コンベンションセンター(ビッグシップ)  日本農芸化学会中四国支部
  • タンパク質のおいしさ科学  [Invited]
    小川雅廣
    バイオ・高分子研究会  2023/09  香川県県民ホール「レクザムホール」第2会議室  高分子学会 バイオ・高分子研究会
  • 食品の物性に対する希少糖の影響  [Invited]
    小川雅廣
    第47回 食品の物性に関するシンポジウム  2023/09  香川大学幸町キャンパス  食品物性シンポジウム運営委員会
  • オリーブ葉を活用した食品の社会展開  [Invited]
    小川雅廣
    第6回黒潮カンファレンス  2022/07
  • 繊維状タンパク質の構造特性を活かした食品の開発  [Invited]
    小川雅廣
    第 5 回繊維学会西部支部 若手 講演会  2021/01
  • オリーブ葉抽出液が線維芽細胞のコラーゲンと抗酸化物質に与える影響  [Not invited]
    岩部璃音; 野﨑智絵; 小川雅廣
    日本農芸化学会中四国支部第58回講演会(例会)  2021/01
  • Umami Compunds Present in The Low Molecular Weight Fractions of Spirulina platensis, Its Hydroysate  [Not invited]
    Adriyanus Ivan Pratama; Hanifah Nuryani Lioe; Nancy Dewi Yuliana; Masahiro Ogawa
    The 3rd International Conference on Multidisciplinary Approaches for Sustainable Rural Development 2020  2020/11
  • What kind of food is required for Stay-Home? - Trends in processed foods -  [Invited]
    Masahiro Ogawa
    Food Protein for Health during COVID-19 Pandemic (Webinar) hosted by IPB, Indonesia  2020/06
  • On-site Training between the Universities of Southeast and East Asias about the Education of Food Safety and Functional Analysis Program: The Short-term Visiting Program which is Linked Up with the Foreign Students of the Short-term Stay Program  [Not invited]
    川村理; 田村啓敏; 小川雅廣; Lutes, Pete
    Japan Student Services Organization:Magazine  2015/04
  • 鶏卵貯蔵中における卵白塩基性様タンパク質(OVAX)の構造変化  [Not invited]
    日本農芸化学会2015年大会  2015
  • ニワトリ卵白塩基性タンパク質のアルカリ処理による構造変化  [Not invited]
    日本農芸化学会中四国支部第38回講演会  2014
  • Transepithelial Transports of Rare Sugar D‑Psicose in Human Intestine  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2014 in Kagawa  2014
  • 希少糖 D-プシコースのアルコール発酵及び酢酸発酵に及ぼす影響  [Not invited]
    日本食品科学工学会第61回大会  2014
  • 低温乾燥による農作物中の健康機能成分の量的変化  [Not invited]
    日本食品科学工学会第61回大会  2014
  • オボアルブミン類似タンパク質の精製と加熱による変性  [Not invited]
    日本農芸化学会中四国支部第35回講演会  2013
  • 魚類付着細菌由来コラーゲン分解酵素のスクリーニングおよび同酵素の食肉軟化作用  [Not invited]
    日本食品科学工学会第59回大会  2012
  • 低温乾燥機を使った農産物の機能性評価  [Not invited]
    2011
  • 希少糖D-プシコースを用いたチーズケーキの食品特性  [Not invited]
    日本農芸化学会2011年度大会  2011
  • 腸管上皮細胞Caco-2を用いたオリーブ葉ポリフェノールの動態解析  [Not invited]
    日本農芸化学会2011年度大会  2011
  • 希少糖D-プシコース付加タンパク質のラジカル消去能評価  [Not invited]
    日本農芸化学会2011年度大会  2011
  • 低温乾燥法がバジルの香気成分に及ぼす影響  [Not invited]
    日本農芸化学会2011年度大会  2011
  • Functional Improvement of Egg White Protein by Rare Ketohexose  [Not invited]
    日本農芸化学会2011年度大会  2011
  • 低温乾燥した農産物の成分評価  [Not invited]
    平成23年度日本農芸化学会西日本支部・中四国支部合同大会  2011
  • 希少糖D-プシコースの腸管からの吸収経路解析  [Not invited]
    平成23年度日本農芸化学会西日本支部・中四国支部合同大会  2011
  • 希少糖D-プシコースを用いたチーズケーキの食品特性  [Not invited]
    平成23年度日本農芸化学会西日本支部・中四国支部合同大会  2011
  • The Heat Stability and Antioxidative Activity of Carrot Pectin Methylesterase Glycated with Rare Sugars  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2011 in Kagawa  2011
  • Effect of D-Psicose on the Quality of Bakery Foods  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2011 in Kagawa  2011
  • Effect of Partial Substitution of Sucrose With Rare Ketohexoses on Quality of Meringue  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2011 in Kagawa  2011
  • Analysis of Absorption Route of D-Psicose at Intestine  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2011 in Kagawa  2011
  • D-Psicose may replace sucrose for improving the quality of food products  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2011 in Kagawa  2011
  • Application of an immobilized lactoperoxidase to continuous antimicrobial agent production  [Not invited]
    日本農芸化学会2010年度大会  2010
  • ニワトリ卵白塩基性タンパク質の分離精製と構造解析  [Not invited]
    日本農芸化学会2010年度大会  2010
  • 腸管上皮細胞Caco2によるオリーブ葉抽出エキスの機能解析  [Not invited]
    日本農芸化学会2010年度大会  2010
  • 希少糖D-プシコースを添加した魚肉練り製品の物性及び機能性  [Not invited]
    第28回日本農芸化学会中四国支部大会  2010
  • 食品タンパク質・ペプチドによるオリーブ葉エキスの苦味低減化  [Not invited]
    第28回日本農芸化学会中四国支部大会  2010
  • 希少糖食品開発例その①  [Not invited]
    希少糖食品開発シンポジウム  2010
  • Antimicrobial Activity of Duck Egg Lysozyme Against Salmonella enteritidis  [Not invited]
    Supaporn Naknukool; Shigeru Hayakawa; Takahiro Uno; Masahiro Ogawa
    Global Issues in Food Science and Technology  2009/12 
    This chapter highlights a study on antimicrobial activity of dLz (duck lysozyme) against Salmonella enteritidis to create an alternative agent for food preservation. It is supposed that reduced dLz could be the alternative antimicrobial agent that the food industry could supply to customers concerned about natural foods, as it proposes higher activity than reduced cLz. Also, the study investigated that food components of ingredients such as NaCl, sucrose, glucose, and BSA have antagonistic effects in antimicrobial activity of reduced Lz, while polyphosphate and lactoferrin promoted the efficiency of reduced lysozyme. Comparing the antimicrobial activity of native and reduced Lz, the reduced Lz from duck and chicken egg white demonstrated stronger antimicrobial activity against S. enteritidis than the native counterpart. The efficiency of reduced Lz against S. enteritidis from contaminated food was also investigated. The results showed that reduced Lz had wide antimicrobial efficiency against food-contaminating S. enteritidis. Moreover, reduced dLz possessed higher antimicrobial action against all tested S. enteritidis than reduced cLz. © 2009 Elsevier Inc. All rights reserved.
  • 低温細菌由来コラーゲン分解酵素の食肉への応用  [Not invited]
    第3回技術シーズ発表会in 四国  2009
  • ブリ体表より得られた低温細菌由来コラーゲン分解酵素の精製と性質  [Not invited]
    日本農芸化学会2009年度大会  2009
  • オボアルブミン類似タンパク質の単離精製と緒性質の解明  [Not invited]
    日本農芸化学会2009年度大会  2009
  • 糖付加ホエータンパク質の食品加工特性と食品加工への利用  [Not invited]
    日本農芸化学会2009年度大会  2009
  • オリーブ葉内在性β-グルコシダーゼの精製と性質  [Not invited]
    日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部合同支部大会  2009
  • D-プシコースを配合したスポンジケーキの特性  [Not invited]
    日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部合同支部大会  2009
  • 農産物エキスと卵白リゾチームの併用による抗菌性の向上  [Not invited]
    日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部合同大会  2009
  • 希少糖を用いたメイラード反応糖化タンパク質の食品機能特性  [Not invited]
    日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部合同支部大会  2009
  • ブリ体表より得られたコラーゲン分解細菌の同定及び分解因子の性質  [Not invited]
    日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部合同支部大会  2009
  • しじみ貝外套膜加水分解物のACE阻害活性  [Not invited]
    日本農芸化学会2008年度大会  2008
  • Characterization of collagenolytic enzyme from psychrotrophic bacteria Shewanella sp.  [Not invited]
    International Symposium for the Establishment of Sustainable and Recycling-based Society  2008
  • Influence of D-Psicose on Quality and Functional Properties of an Aerated Food System Containing Egg Albumen  [Not invited]
    日本農芸化学会2007年度大会  2007
  • 種々のD-アルドヘキソースとオボアルブミンの複合体の化学特性及び抗酸化活性(1)  [Not invited]
    日本農芸化学会 2006年大会  2006
  • Application of Globin and Keto-hexose Glycated Globin to Wheat-based Products  [Not invited]
    Innun Aree; Hayakawa Shigeru; Ogawa Masahiro; Gohtani Shoichi
    13th World Congress of Food Science and Technology  2006
  • Rheological Characteristics and Antioxidant Activities of Custard Pudding Containing Rare Sugar, D-psicose  [Not invited]
    13th World Congress of Food Science and Technology  2006
  • Present States and Problems of Fish Protein Utilization  [Not invited]
    1st Symposium for Comparative Studies on Food Intake and Nutrition between Japan and Korea  2006
  • The Effect of Rare Sugars on Thermal Denaturation, Aggregation and Gelation of Egg White Protein  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2006 in Kagawa  2006
  • The Effect of Antimicrobial Activity of Egg White Lysozyme, Glycated with Rare Sugars  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2006 in Kagawa  2006
  • Physical Properties and Antioxidant Activity of Modified Ice Cream with D-Allose-Whey Protein Conjugates  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2006 in Kagawa  2006
  • Development of Novel Functional Ingredient/Food by Adding Rare Sugar D-Psicose during Thermal Food Processing  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2006 in Kagawa  2006
  • Effect of Globin Glycated with Rare Sugar through Maillard Reaction on Qualities of Bread: Rheological and Physical Properties  [Not invited]
    Rare Sugar Congress 2006 in Kagawa  2006
  • Changes of fish myosin, a major gel forming factor of surimi, during thermal processing  [Not invited]
    JSPS-NRCT International Symposium  2006
  • Application of Globin-Sugar Conjugates to Bakery Products (1)  [Not invited]
    日本農芸化学会 関西・中四国・西日本支部合同大会  2005
  • 希少糖を結合したβ-ラクトグロブリンの抗酸化作用(1)  [Not invited]
    日本農芸化学会 関西・中四国・西日本支部合同大会  2005
  • Functional Properties of BSA (Bovine Serum Albumin) Glycated with Rare Sugars (1)  [Not invited]
    日本農芸化学会 関西・中四国・西日本支部合同大会  2005
  • ラクトパーオキシダーゼ(LPO)システムの抗菌性機能の解析(1)  [Not invited]
    日本農芸化学会 関西・中四国・西日本支部合同大会  2005
  • Cvsi-1, a Serine Protease Inhibitor Purified from Plasma of Eastern Oysters, Inhibits  [Not invited]
    49th Annual meeting of American Association of Veterinary Parasitologists  2004

Works

  • 佃煮の高品質化と高付加価値化に関する研究
    2005 -2012
  • 肉類・魚介類を利用した高齢者向けのやわらか食の開発に関する研究
    2006

MISC

  • でんぷんの加工特性への単糖類の添加効果の解明
    小川雅廣  一般社団法人東洋水産財団 2022年度奨励研究報告書  199  -206  2023/12
  • オリーブハマチの肉質の特徴
    小川 雅廣  百十四経済研究所 調査月報  (403)  10  -16  2021/03  [Invited]
  • Support for Food Development Utilizing Functionalities of Olive Leaves
    Masahiro Ogawa  Food & Food Ingredients Journal of Japan  225-  (3)  238  -243  2020/07  [Invited]
  • タンパク質ゲルに架橋導入するオリーブ葉由来フェノール化合物
    赤澤隆志; 伊丹ひかる; 野崎智絵; 小池裕之; 小川雅廣  日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集  25th-  84  2019/06
  • 焼きメレンゲの特性に及ぼすオリーブ葉の抽出物の添加効果
    VU Bich Hanh; 赤澤隆志; 赤澤隆志; 小川雅廣  日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集  25th-  79  2019/06
  • 特産水産物開発研究事業 オリーブ活用水産物開発事業 オリーブマダイ
    吉田誠; 林和希; 向井龍男; 野崎智絵; ARSYAD Muh Ali; 小川雅廣; 東畑顕; 石田典子  香川県水産試験場事業報告  2017-  35  2019/02
  • セミナー室 希少糖研究の眺望(3)さまざまな分野における希少糖作用の応用 : 希少糖資源による新規用途開発への挑戦
    秋光 和也; 村尾 孝児; 小川 雅廣; 新谷 知也; 何森 健  化学と生物 : 日本農芸化学会会誌 : 生命・食・環境  57-  (1)  50  -57  2019/01
  • Effects of olive leaf extracts on rheological properties and hedonic aspects of meat protein gel
    小川雅廣; RACHMAN Agus Bahar; 赤澤隆志  食肉に関する助成研究調査成果報告書  36-  37‐45  2018/11
  • 新材料の開発と応用 オリーブ葉抽出物を利用したハイドロゲル物性改変剤の開発
    赤澤隆志; 小川雅廣  ケミカルエンジニヤリング  63-  (10)  725‐730  -730  2018/10
  • オリーブ葉給餌が養殖ブリ普通肉の歯ごたえに与える効果
    野崎智絵; 西山智朗; 日比光磨; 赤澤隆志; 早川茂; 大山憲一; 吉田誠; 向井龍男; 小川雅廣  日本水産学会大会講演要旨集  2018-  26  2018/09
  • 鶏の胚における卵白タンパク質OVAXの局在
    赤澤隆志; 野々村直樹; 佐藤加奈恵; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)  2018-  ROMBUNNO.3B08a10 (WEB ONLY)  2018/03
  • オリーブ葉ポリフェノールが魚類組織・細胞に及ぼす機能性の解明
    野崎智絵; 赤澤隆志; 小川雅廣; 大山憲一; 大山憲一  香川県水産試験場事業報告  2016-  37  2018/02
  • オリーブ葉給餌がブリとマダイの歯ごたえに与える効果
    野崎智絵; 日比光磨; 赤澤隆志; 西山智朗; 小川雅廣; 早川茂; 大山憲一; 吉田誠; 向井龍男  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集(Web)  50th-  48 (WEB ONLY)  2018
  • ニワトリ卵白タンパク質Ovalbumin‐related protein Xのホモログは他の鳥類に存在するのか
    佐藤加奈恵; 赤澤隆志; 赤澤隆志; 小川雅廣  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集(Web)  50th-  59 (WEB ONLY)  2018
  • 希少糖D‐Alluloseによる酢酸菌Acetobacter acetiの生育抑制の作用機構
    吉田大地; 小川綾子; 小川雅廣; 赤澤隆志; 吉原明秀; 早川茂  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集(Web)  50th-  34 (WEB ONLY)  2018
  • 爬虫類卵白におけるOvalbumin‐related protein X(OVAX)の探索
    野々村直樹; 赤澤隆志; 佐藤加奈恵; 小川雅廣; ARIEF Irma Isnafia; BUDIMAN Cahyo  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集(Web)  52nd-  51 (WEB ONLY)  2018
  • 希少糖D‐Alloseが乳酸菌の生産する菌体外多糖の構成糖に及ぼす影響
    吉田大地; 三好望美; SAWARIN Thongkaew; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集(Web)  49th-  118 (WEB ONLY)  2017/09
  • オリーブ葉給餌が養殖ブリの歯ごたえに及ぼす影響
    野崎智絵; 日比光磨; 赤澤隆志; 小川雅廣; 早川茂; 大山憲一  日本食品科学工学会大会講演集  64th-  150  2017/08
  • オリーブ葉水抽出物が食品ゲルの物性に与える影響
    赤澤隆志; 入谷彩香; 小川雅廣  日本食品科学工学会大会講演集  64th-  138  2017/08
  • オリーブ葉水抽出物による食品ゲルの物性改変
    赤澤隆志; 入谷彩香; 小川雅廣  日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集  23rd-  60  2017/06
  • 希少糖D‐Psicoseが酢酸菌Acetobacter acetiの酢酸発酵に及ぼす影響
    吉田大地; 小川綾子; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)  2017-  ROMBUNNO.2C23p14 (WEB ONLY)  2017/03
  • 鶏卵貯蔵中におけるovalbumin‐related protein Xの構造変化
    赤澤隆志; 野々村直樹; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)  2017-  ROMBUNNO.2A04p07 (WEB ONLY)  2017/03
  • オリーブ葉ポリフェノールが魚類組織・細胞に及ぼす機能性の解明
    日比光磨; 二宮成美; 野崎智絵; 赤澤隆志; 吉田大地; 早川茂; 小川雅廣; 大山憲一  香川県水産試験場事業報告  2015-  39  2017/02
  • 食品素材としての希少糖の展望
    小川 雅廣  調査月報  (359)  2  -9  2017/02
  • 希少糖D‐PsicoseによるAcetobacter acetiの酢酸発酵阻害機序の解析
    吉田大地; 小川綾子; 小川雅廣; 早川茂  日本食品科学工学会大会講演集  63rd-  88  2016/08
  • Practice Report of the On-site Training Program about the Education of Food Safety and Functional Analysis Program (Bangkok Thailand), JASSO Short-term Visiting Program
    川村 理; 田村 啓敏; 小川 雅廣; Lutes Peter  香川大学インターナショナルオフィスジャーナル  (7)  83  -90  2016/05
  • 希少糖がAcetobacter acetiによる酢酸発酵に及ぼす影響
    吉田大地; 小川綾子; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)  2016-  2F161 (WEB ONLY)  2016/03
  • オリーブ葉が養殖ブリの肉タンパク質に与える影響
    日比光磨; 二宮成美; 野崎智絵; 赤澤隆志; 吉田大地; 早川茂; 小川雅廣; 大山憲一  日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)  2016-  2E157 (WEB ONLY)  2016/03
  • 卵白塩基性様タンパク質(OVAX)の鶏卵の胚発達中における生化学的な変化
    赤澤隆志; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)  2016-  4E015 (WEB ONLY)  2016/03
  • 希少糖市場の特性 希少糖の特性と食品その他への応用と可能性
    小川雅廣  月刊フードケミカル  31-  (9)  72  -78  2015/09
  • 鶏卵貯蔵中における卵白塩基性様タンパク質(OVAX)の構造変化
    赤澤隆志; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)  2015-  3F26A05 (WEB ONLY)  2015/03
  • Enhancement Antimicrobial Activity of Hyphothiocyanite Using Carrot Against Staphylococcus Aureus and Escherichia Coli
    Al-Baarria, A.N; Legowo, A.M; Hayakawa, S; Ogawa, M  Procedia Food Science  3-  473  -478  2015
  • Ahmad Ni'matullah Al-Baarri; Anang Mohamad Legowo; Shigeru Hayakawa; Masahiro Ogawa  FIRST INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FOOD AND AGRO-BIODIVERSITY CONDUCTED BY INDONESIAN FOOD TECHNOLOGISTS COMMUNITY  3-  473  -478  2015  [Invited]
  • 産学官連携によるオリーブ振興の取組み―廃材利用から人材育成へ―
    小川雅廣  日本木材学会中国・四国支部研究発表会要旨集  26th-  68  -69  2014/09
  • 希少糖D‐プシコースのアルコール発酵及び酢酸発酵に及ぼす影響
    小川綾子; 早川茂; 小川雅廣  日本食品科学工学会大会講演集  61st-  128  2014/08
  • 低温乾燥による農作物中の健康機能成分の量的変化
    前田良; 伊東昌子; 小川雅廣; 早川茂  日本食品科学工学会大会講演集  61st-  80  2014/08
  • ニワトリ卵白塩基性タンパク質のアルカリ処理による構造変化
    丹羽貴大; 赤澤隆志; 平田光里; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集  38th-  22  2014/01
  • オボアルブミン類似タンパク質の精製と加熱による変性
    平田光里; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集  35th-  21  2013/01
  • 魚類付着細菌由来コラーゲン分解酵素のスクリーニングおよび同酵素の食肉軟化作用
    小川雅廣; 河尻芙生子; 竹内千智; 早川茂; 安倍恵; 田邉学; 中出浩二; 東久邇眞彦; 小齊喜一  日本食品科学工学会大会講演集  59th-  133  2012/08
  • 牛乳ラクトパーオキシダーゼの細菌リポポリサッカライドとの結合性について
    西本尚史; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集  32nd-  39  2012/01
  • 魚肉タンパク質の加熱ゲル化に及ぼすD‐プシコースの影響
    井上雅貴; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集  32nd-  30  2012/01
  • 低温乾燥がスウィートバジル及び大根の機能成分に及ぼす影響
    井手慎也; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会西日本支部大会およびシンポジウム講演要旨集  2011-  47  2011/09
  • 希少糖D‐Psicoseの腸管からの吸収経路解析
    菱池崇; 小川雅廣; 早川茂; 大島久華  日本農芸化学会西日本支部大会およびシンポジウム講演要旨集  2011-  49  2011/09
  • 希少糖D‐プシコースを用いたチーズケーキの食品特性
    浜前奈未; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会西日本支部大会およびシンポジウム講演要旨集  2011-  49  2011/09
  • 希少糖D‐プシコースを用いたチーズケーキの食品特性
    浜前奈未; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会大会講演要旨集  2011-  240  2011/03
  • 腸管上皮細胞Caco‐2を用いたオリーブ葉ポリフェノールの動態解析
    中島大地; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会大会講演要旨集  2011-  70  2011/03
  • 低温乾燥法がバジルの香気成分に及ぼす影響
    井手慎也; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会大会講演要旨集  2011-  234  2011/03
  • 希少糖D‐プシコース付加タンパク質のラジカル消去能評価
    菱池崇; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会大会講演要旨集  2011-  223  2011/03
  • 希少糖D‐プシコースのゲル状デザート食品への利用
    勝部智子; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集  29th-  17  2011/01
  • 希少糖D‐プシコースを添加した魚肉練り製品の物性及び機能性
    井上雅貴; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集  28th-  65  2010/09
  • 食品タンパク質・ペプチドによるオリーブ葉エキスの苦味低減化
    小川雅廣; 早川茂; 藤田夕佳; 柴崎博行; 松井幸一; 植松勝太郎  日本農芸化学会中四国支部講演会講演要旨集  28th-  31  2010/09
  • 新規コラーゲン分解酵素の食肉および食肉製品への応用
    田邉 学; 中出 浩二; 東久邇 眞彦; 沼田 正寛; 小齊 喜一; 小川 雅廣  食肉の科学  51-  (1)  116  -119  2010/06
  • ニワトリ卵白塩基性タンパク質の分離精製と構造解析
    野中翼; NAKNUKOOL Supaporn; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会大会講演要旨集  2010-  27  2010/03
  • 腸管上皮細胞Caco‐2によるオリーブ葉抽出エキスの機能解析
    中島大地; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会大会講演要旨集  2010-  170  2010/03
  • 新規コラーゲン分解酵素の食肉および食肉製品への応用
    田邉学; 中出浩二; 東久邇眞彦; 沼田正寛; 小齊喜一; 小川雅廣  日本食肉研究会総会提出議案及び大会講演要旨  51st-  35  -39  2010
  • 農産物エキスと卵白リゾチームの併用による抗菌性の向上
    河野祐太; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会関西支部講演会講演要旨集  2009-  94  2009/10
  • オリーブ葉内在性β‐グルコシダーゼの精製と性質
    寺内恵美; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会関西支部講演会講演要旨集  2009-  97  2009/10
  • 希少糖を用いたメイラード反応糖化タンパク質の食品機能特性
    吉澤圭祐; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会関西支部講演会講演要旨集  2009-  93  2009/10
  • D‐プシコースを配合したスポンジケーキの特性
    北窪友佳; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会関西支部講演会講演要旨集  2009-  96  2009/10
  • ブリ体表より得られたコラーゲン分解細菌の同定及び分解因子の性質
    上原弘幹; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会関西支部講演会講演要旨集  2009-  121  2009/10
  • ブリ体表より得られた低温細菌由来コラーゲン分解酵素の精製と性質
    上原弘幹; 小川雅廣; 松本善行; 早川茂  日本農芸化学会大会講演要旨集  2009-  186  2009/03
  • 糖付加ホエータンパク質の食品加工特性と食品加工への利用
    吉澤圭祐; 早川茂; 小川雅廣; 孫媛霞  日本農芸化学会大会講演要旨集  2009-  58  2009/03
  • オボアルブミン類似タンパク質の単離精製と諸性質の解析
    小島由美; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会大会講演要旨集  2009-  176  2009/03
  • Supaporn Naknukool; Shigeru Hayakawa; Takahiro Uno; Masahiro Ogawa  Global Issues in Food Science and Technology  293  -307  2009
  • しじみ貝外套膜加水分解物のACE阻害活性
    小川雅廣; 孫媛霞; 早川茂; 木下英太  日本農芸化学会大会講演要旨集  2008-  286  2008/03
  • Development of Functional Meat Products for Second Life Stage
    早川茂; 小川雅廣  食肉に関する助成研究調査成果報告書  25-  22  -27  2007/12
  • 低温細菌由来コラーゲン分解酵素の精製と性質
    松本善行; 小川雅廣; 早川茂  日本農芸化学会西日本支部大会およびシンポジウム講演要旨集  2007-  55  2007
  • ニワトリ卵白リゾチーム‐糖複合体の機能性
    岩見健吾; 早川茂; 小川雅廣  日本農芸化学会西日本支部大会およびシンポジウム講演要旨集  2007-  50  2007
  • 種々のD‐アルドヘキソースとオポアルブミンの複合体の化学特性及び抗酸化活性
    孫媛霞; 早川茂; 小川雅廣; 何森健  日本農芸化学会大会講演要旨集  2006-  211  2006/03
  • ポスドク奮戦記
    小川 雅廣; MASAHIRO OGAWA; 香川大学農学部; Faculty of Agriculture; Kagawa University  日本水産学会誌  72-  (1)  109  -113  2006/01
  • Expression of chicken egg white lysozyme 155t in Pichia pastoris.
    S Kanagawa; M Ogawa; S Nakai; CH Scaman  ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY  219-  U221  -U221  2000/03
  • A new method for analyzing temperature effects on enzymatic reaction rates
    ESASHI E; SENBA H; MOTOHASHI T; KIDO S; OGAWA M; KANZAWA N; TAMIYA T; SATO G; TUCHIYA T  Biophysics  37-  S106  1997/10
  • SECONDARY STRUCTURE OF PROTEINS DETERMINED BY CALORIMETRY AND CIRCULAR-DICHROISM MEASUREMENTS
    M OGAWA  NIPPON SUISAN GAKKAISHI  60-  (4)  549  -550  1994/07

Industrial Property Rights

Research Grants & Projects

  • 魚由来線維芽細胞のコラーゲン産生を促進するオリーブ葉成分の同定と作用機構の解明
    日本学術振興会:科学研究費助成事業 基盤研究(C)
    Date (from‐to) : 2018/04 -2021/03 
    Author : 小川 雅廣; 金久保 光央
     
    本研究の目的は、線維芽細胞のコラーゲンを増やす(以後、コラーゲン増加活性と呼ぶ)オリーブ葉成分の特定と、その成分が線維芽細胞にいかに作用してコラーゲンを増やすのか(以後、メカニズムと呼ぶ)を解明することである。本年度(実施2年目)は、当初計画の【I】では、コラーゲン増加活性をメダカ尾ビレ由来線維芽細胞(OLHNI-2)で調べ、金魚鱗線維芽細胞GAKSの結果と比較を行った。【II】ではコラーゲン増加活性をもつ成分の特定のため、コラーゲン増加活性を示すオリーブ葉抽出画分の主要成分を分析した。【III】ではメカニズムの解明のため、コラーゲンの合成に必須のアスコルビン酸関連化合物の定量を行った。 【I】については、50ppmのオリーブ葉抽出液で処理したOLHNI-2ではコラーゲン前駆体量が2.4倍に増加したものの、その10分の一の濃度の5ppmではコラーゲン前駆体は増加しなかった。5ppmのオリーブ葉抽出液で処理したGAKSでは、コラーゲン前駆体量が1.5倍に増加したことから、メカニズムの解明にはOLHNI-2よりGAKSの方が適していると分かった。 【II】では、オリーブ葉抽出液のうちコラーゲン増加活性の高かった画分に含まれる成分を分析したところ、Oleuropein、Luteolin-7-glucoside、Verbascosideの3成分が多く含まれていることが分かった。 【III】については、GAKSを用いてメカニズムの解析に取り組んだ。オリーブ葉の成分は、細胞内のアスコルビン酸含量を増加させること、また細胞内のデヒドロアスコルビン酸をアスコルビン酸に変換するのに関わるグルタチオンの量も増加させることが分かった。よって、オリーブ葉の成分はグルタチオンの合成量を増加させることで、細胞内のアスコルビン酸濃度を上昇させ、その結果としてコラーゲンの合成も促進させたものと示唆された。
  • Elucidation of dietary effects of olive leaf polyphenol on fish tissues and cells
    Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    Date (from‐to) : 2015/04 -2018/03 
    Author : Ogawa Masahiro; OYAMA Kenichi
     
    We investigated the effects of olive leaf (OL) powder supplemented to fish feed on muscle of cultured fish yellowtail. Fish reared with feed containing OL powder (OLP-diet fish) had more elastic muscle than fish with control diet (Ct fish). Microstructure observation of muscles showed that OLP-diet fish has more rigid endomysium structure than Ct fish. Furthermore, ordinary muscle of OLP-diet fish had higher collagen content than that of Ct fish. Similar result was obtained in another cultured fish red sea bream. Fibroblast cell treated with OL polyphenol (PP) caused the increase in collagen amount. Since collagen fiber in endomysium is responsible for the texture of muscle, feeding OL to cultured fish will make the texture of muscle harder. The present study suggests that OL powder is useful feed additive to enhance texture of cultured fish muscle through strengthening collagen structure in muscle.
  • Practical Study on Establishment of Problem-based Learning and Research System in Agricultural University
    Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    Date (from‐to) : 2014/04 -2018/03 
    Author : ITO KASUMI; MATSUMOTO Tetsuo; NISHIKAWA Yoshiaki; OGAWA Masahiro; YAGURA Kenjiro
     
    A model of problem-based learning and research system was established in Royal University of Agriculture, Cambodia (RUA). In order to make such a model, experiments and field surveys relating to traditional rice liquor production, vegetable production and brown planthoppers were conducted with lecturers and students of Faculty of Agro-industry in RUA as a part of their curriculum. It worked as quality improvement of education as well as research activities in the RUA. The results of this study indicated that problem-based learning and research system tended to contribute to activation of both education and research activities of the university. Assistance for sustaining such system could be effective way of capacity building and quality improvement for agricultural university.
  • Screening of collagen-degrading enzyme from marine organisms and its application to meat tenderization
    Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    Date (from‐to) : 2012/04 -2015/03 
    Author : OGAWA Masahiro
     
    A method that is capable of tenderizing tough meat without losing meat-specific texture is required in meat industry. In this study, we performed screening of collagen-degrading enzyme (CDE) from marine organisms including sea animals and bacteria and evaluated the effect of CDE on the physical property of meat. Sea animal guts (yellowtail and scallop) and 89 bacterial strains adhering to fish skins showed collagen-degrading activity. Of all the marine organisms tested, Pseudomonas sp. SF10 isolated from flat fish and Shewanella sp. JS51 isolated from sea bass possessed CDEs with highest collagen-degrading activity. SF10-CDE was injected into beef chunks. The CDE-treated meat which was incubated at 4 C for 5 days was significantly tenderer than untreated meat.
  • Business model establishment on value addition of traditional agricultural processed products in Indochina
    Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    Date (from‐to) : 2011/04 -2015/03 
    Author : ITO Kasumi; MATSUMOTO Tetsuo; YAMAUCHI Akira; MAEDA Keiichiro; YAGURA Kenjiro; OGAWA Masahiro; NISHIKAWA Yoshiaki; HAYAKAWA Shigeru; HAMANO Mitsuru
     
    This study aimed at establishing a business model on value addition of traditional agricultural processed products in Cambodia by conducting a practical study of producing and marketing traditional agricultural processed products. Cambodian traditional rice liquor was selected as a case study. The high-quality rice liquor was bought from rural producers, and produced commercial products which fit the market needs of urban area such as high quality and safety. The products were marketed in luxury hotels, restaurants and international airports, and were commercialized successfully with more than ten times higher price than general price. The results indicated that adding value to traditional agricultural processed products is possible as long as the products meets the market needs, even in one of the poorest countries in the world.
  • オリーブ葉ポリフェノールの高品質化に関する研究
    Date (from‐to) : 2007
  • 食品タンパク質の応用と未利用タンパク質資源の有効利用
  • 低温細菌由来の酵素のスクリーニングと酵素の食品への応用


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